Skip to main content
OneTouch

Koje su komplikacije dijabetesa?

Ovaj je dio zamišljen tako da Vas upozna s nekim od najčešćih komplikacija vezanih za dijabetes i ostalim problemima. Održavanje razine glukoze u krvi što je moguće bliže normalnoj razini uz redovite kontrole i krvne pretrage može odgoditi ili spriječiti komplikacije dijabetesa.

Očne bolesti*

Kod puno se ljudi javlja neki oblik oboljenja oka (retinopatija) zbog oštećenja mreže krvnih žila koje hrane mrežnicu. To može oštetiti vid ili prouzročiti sljepilo. Retinopatija može biti u vrlo uznapredovalnom stanju prije no što počne utjecati na vid, stoga je važno da osobe s dijabetesom redovito provjeravaju vid. Liječenjem se, ako rano započne, može spriječiti sljepilo.

Oralno zdravlje*

Postoji povećan rizik od upale tkiva oko zuba (periodontitis) kod osoba koje imaju problema s glukozom. Periodontitis je glavni uzrok gubitka zuba i povezan je s povećanim rizikom od pojave kardiovaskularnih oboljenja. Kontrola periodontitisa vrlo je važna kod osoba s dijabetesom jer oralna higijena može spriječiti gubitak zuba i poboljšati regulaciju glukoze.

Kardiovaskularna oboljenja*

To je jedan od najčešćih uzroka smrti i invaliditeta kod osoba s dijabetesom. Vrste koje prate dijabetes su: angina (bol ili nelagoda u prsima), infarkt miokarda (srčani udar), moždani udar, periferna arterijska bolest (smanjeni dotok krvi u udove) i kongestivno zatajenje srca (slabljenje srca koje vodi do nakupljanja tekućine u plućima i okolnim tkivima). Visoki krvni tlak, visoki kolesterol i visoka razina glukoze u krvi (uobičajene pojave kod dijabetesa) predstavljaju neke od faktora koji povećavaju opasnost od kardiovaskularnih oboljenja.

Bolesti bubrega*

Bolesti bubrega (nefropatija) češće su kod osoba s dijabetesom. Dijabetes je jedan od vodećih uzroka kroničnih (dugotrajnih) bolesti bubrega. Bolest uzrokuje oštećenje malih krvnih žila što dovodi do manje učinkovitosti bubrega ili njihovog zatajenja. Održavanje normalne razine glukoze u krvi i normalnog tlaka znatno smanjuje opasnost od nefropatije.

Komplikacije u trudnoći*

Kod žena s bilo kojom vrstom dijabetesa postoji opasnost od komplikacija tijekom trudnoće jer visoke razine glukoze mogu utjecati na razvoj ploda. Stoga ih treba pažljivo nadzirati prije i tijekom trudnoće da bi se smanjila opasnost. Visoka razina glukoze u trudnoći može prouzročiti promjene na plodu tako da je veći od uobičajene veličine i dobiva na težini. To može dovesti do problema tijekom poroda, uključujući i ozljede novorođenčeta i majke te niske razine glukoze u krvi (hipoglikemija) kod djeteta nakon poroda. Kod djece koja su izložena visokoj razini glukoze u krvi u utrobi postoji veća opasnost od kasnijeg razvoja dijabetesa tipa 2.

Oštećenje živaca*

Oštećenje živaca (neuropatija) nastaje zbog duljih visokih razina glukoze u krvi koje mogu izazvati oštećenje živaca u tijelu. Najčešće se javlja periferna neuropatija koja uglavnom pogađa osjetne živce u stopalima. Posljedice mogu biti bol, trnci i gubitak osjeta. To je važno jer ozljede mogu proći neopaženo, što dovodi do pojave čireva, ozbiljnih infekcija, a u nekim slučajevima i amputacija. Oštećenje živaca može prouzročiti erektilnu disfunkciju (seksualne probleme kod muškaraca), kao i probleme s probavom, mokrenjem i brojnim drugim funkcijama.

Dijabetičko stopalo*

Pored oštećenja živaca kod osoba s dijabetesom može doći i do slabljenja cirkulacije u stopalima zbog oštećenja krvnih žila. Ti problemi povećavaju opasnost od čireva, infekcija i amputacije. Osobe s dijabetesom suočavaju se s opasnosti od amputacije koja može biti i više od 25 puta veća nego kod osoba koje nemaju dijabetes.

Pa ipak, uz dobru kontrolu, veliki se broj amputacija može izbjeći. Obzirom na sve te opasnosti, osobe s dijabetesom trebaju redovito pregledavati stopala da bi se problemi rano uočili.

Kako se mogu spriječiti komplikacije od dijabetesa?

Većina komplikacija od dijabetesa može se spriječiti:

  • pravilnom kontrolom razina glukoze u krvi
  • pravilnom kontrolom krvnog tlaka i razina kolesterola
  • redovitim laboratorijskim pretragama, pregledom očiju i stopala
  • prikupljanjem svih dostupnih informacija o tome kako na najbolji način regulirati dijabetes uključujući
    • zdravu prehranu i održavanje tjelesne aktivnosti
    • uzimanje lijekova prema uputama liječnika
    • redovitim kontrolama krvi

*Diabetes Atlas (7th Ed.) (2015). Bruxelles, Belgija: Međunarodna dijabetička federacija.

CO/LFS/0416/0039