Skip to main content

Gestacijski dijabetes

OneTouch

Gestacijski dijabetes2

Što uzrokuje gestacijski dijabetes?

Liječnici nisu potpuno sigurni što uzrokuje gestacijski dijabetes, ali imaju neke indicije.

Posteljica podržava i hrani dijete tijekom rasta. Hormoni posteljice pomažu u razvoju djeteta. Međutim, ti hormoni također blokiraju djelovanje inzulina, čineći ga manje djelotvornim. Gestacijski dijabetes započinje kada Vaše tijelo više ne može napraviti i koristiti sav inzulin koji mu je neophodan tijekom trudnoće, što rezultira visokom razinom glukoze u krvi ako se ne kontrolira.

Kod nekih je žena veća opasnost od razvoja gestacijskog dijabetesa. To se odnosi na žene koje:

 • imaju preveliku težinu prije trudnoće
 • previše dobivaju na težini tijekom trudnoće (više od preporučenog povećanja težine)
 • su starije od 25 godina
 • imaju povijest gestacijskog dijabetesa
 • u obitelji imaju osobe oboljele od dijabetesa
 • imaju afričko-američko, azijsko ili hispansko podrijetlo ili potječu od strarosjedilaca Amerike.

Kako se dijagnosticira gestacijski dijabetes?

Većina žena koje imaju dobru prenatalnu skrb rutinski se testiraju na gestacijski dijabetes u razdoblju između 24. i 28. tjedna trudnoće. Ako kod Vas postoji veća opasnost od razvoja gestacijskog dijabetesa, Vaš liječnik tu provjeru može zatražiti ranije i/ili više puta tijekom trudnoće.

Ispitivanje na gestacijski dijabetes uključuje konzumiranje slatkog napitka koji Vam daje Vaš liječnik i ispitivanje uzoraka krvi prije i nakon pića. Ako rezultati pokazuju da je razina glukoze u krvi viša od preporučenih granica odstupanja u određeno vrijeme, potvrđuje se dijagnoza gestacijskog dijabetesa. Vaš će liječnik razgovarati s Vama o planu liječenja gestacijskog dijabetesa.

Zašto treba liječiti gestacijski dijabetes?

Vaš majčinski instinkt traži da zaštitite dijete. Gestacijski dijabetes mora se liječiti čim se dijagnosticira da bi se zaštitilo Vaše zdravlje i zdravlje Vašeg djeteta. Ako se ne liječi, mogu se pojaviti problemi. Oni uključuju:

 • povećanu opasnost od poroda velikog djeteta koje teži više od 4 kg, što predstavlja stanje poznato kao makrosomija; to povećava vjerojatnost za:
  • težak porod i ozljede tijekom vaginalnog poroda te
  • za carski rez (engl. C‐section),
 • veliku opasnost od prijevremenog poroda i problema s disanjem (zatajenja disanja) novorođenčeta,
 • veliku opasnost od niske razine šećera (hipoglikemije) kod novorođenčeta odmah nakon poroda,
 • veću vjerojatnost za preeklampsiju kod žene (visok krvni tlak te problemi s jetrom ili bubrezima).

Pridržavanje liječnikovog plana i pažljivo kontroliranje gestacijskog dijabetesa u značajnoj mjeri mogu smanjiti opasnost od razvoja tih komplikacija.

Što možete očekivati ako Vam je dijagnosticiran gestacijski dijabetes?

Ako Vam je dijagnosticiran gestacijski dijabetes:

 • Vaš liječnik preporučit će Vam zdravu prehranu s kontrolom unosa ugljikohidrata i tjelovježbu. U većini slučajeva ti su koraci dovoljni da reguliraju razinu glukoze u krvi tijekom ostatka trudnoće.
 • Možda ćete trebati surađivati s nutricionistom da biste izradili zdrav plan prehrane. Nutricionist Vas može podučiti kako kontrolirati količinu i vrste ugljikohidrata koje unosite kako biste kontrolirali razinu glukoze u krvi, a pritom ispunjavali i potrebe koje zahtijeva Vaša trudnoća. Možda će se od Vas zatražiti da vodite dnevnik prehrane i pratite svoju težinu.
 • Možda ćete trebati svakodnevno kod kuće provjeravati razinu glukoze  mjeračem glukoze u krvi. Zamolite svoga liječnika ili osobu koja Vas educira o dijabetesu da Vam preporuči mjerač razine glukoze u krvi koji će Vam odgovarati. Mjerenje i praćenje glukoze u krvi pomoći će Vama i stručnjacima koji se brinu o Vašem zdravlju u kontroli gestacijskog dijabetesa.  
 • Razina glukoze u krvi obično se provjerava četiri ili više puta dnevno, najčešće natašte i zatim 1 – 2 sata nakon obroka. Liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik reći će Vam koliko često trebate mjeriti i koji je Vaš ciljani raspon glukoze u krvi. Nemojte zaboraviti voditi bilješke o mjerenju glukoze u krvi koje uključuju vrijeme mjerenja, rezultate, je li mjerenje obavljeno prije obroka ili nakon njega i koliko vremena nakon jela.
 • Lagana vježba tijekom trudnoće pomaže Vašem tijelu bolje iskoristiti vlastiti inzulin i pravilno kontrolirati razinu glukoze u krvi. U određenim vrstama vježbi trudnice mogu uživati bez opasnosti, uključujući brzo hodanje i plivanje. Razgovarajte sa svojim zdravstvenim djelatnikom i tražite smjernice za sigurno vježbanje tijekom trudnoće.

Prilikom ginekološkog pregleda može se kontrolirati Vaš krvni tlak i urin. Također ćete s liječnikom razgovarati o rezultatima Vašeg testa glukoze u krvi, kao i o prehrani, količini tjelovježbe i povećanju težine. I Vaše dijete u razvoju pažljivo će se pratiti. Sve to pomaže u određivanju djelotvornosti plana liječenja gestacijskog dijabetesa i eventualnih prilagodbi.

Ako promjena plana prehrane i uvođenje tjelovježbe ne budu održavali Vašu razinu glukoze u krvi pod kontrolom, Vaš liječnik može preporučiti lijekove za dijabetes: pilule ili inzulin, do kraja Vaše trudnoće.

Uzimanje lijekova (tableta/piluila, inzulina)

Ako Vam liječnik propiše pilule ili inzulin, nemojte misliti da je to znak da niste uspjeli regulirati svoj gestacijski dijabetes. U određenim slučajevima, Vaše tijelo možda jednostavno nije u stanju samostalno proizvesti dovoljno inzulina da bi zadovoljio potrebe Vašeg tijela tijekom razvoja djeteta. Važno je pratiti preporuke liječnika kako biste zaštitili sebe i svoje dijete. Nakon poroda najvjerojatnije više nećete morati uzimati lijekove za dijabetes.

Ako Vam liječnik propiše inzulin za gestacijski dijabetes, to podrazumijeva unošenje lijeka injekcijom ili nekim drugim uređajem poput inzulinske pumpe. Član obitelji može naučiti kako se to radi i pomoći Vam da uzimate inzulin na propisani način. Dobra je vijest da danas tanke igle napravljene za uzimanje inzulina čine injekcije gotovo bezbolnima. Liječnik će Vam reći kada trebate uzimati inzulin, u kojoj količini te može promijeniti dozu tijekom preostalog razdoblja trudnoće.

 

2 IDF Diabetes Atlas (8th Ed.) (2017). Međunarodna dijabetička federacija. Bruxelles, Belgija. Online pristup 5. svibnja 2018. @ http://diabetesatlas.org/IDF_Diabetes_Atlas_8e_interactive_EN/  

CO/LFS/0416/0039(1)