Skip to main content
OneTouch

Kako liječiti dijabetes?

Kako liječiti dijabetes?

Cilj je svakog plana liječenja osobe s dijabetesom kontrola razine šećera i sprečavanje zdravstvenih problema ili komplikacija. Pa ipak, svaka osoba ima jedinstvene potrebe pa treba i poseban plan za liječenje dijabetesa.

Za više informacija o liječenju dijabetesa tipa 1 kliknite ovdje.

Za više informacija o liječenju dijabetesa tipa 2 kliknite ovdje.

Za više informacija o liječenju gestacijskog dijabetesa kliknite ovdje.

Za to je potreban tim

Preporučuje se tim za liječenje dijabetesa u kojem ste Vi najvažniji član. Napokon, Vi ste pogođeni dijabetesom i svakodnevno vodite računa o njemu.

Možete uključiti i članove obitelji ili bliske prijatelje. Oni Vam, na primjer, mogu pomoći s planiranjem i pripremom obroka, pridružiti Vam se u šetnjama nakon jela, odlaziti s Vama na preglede ili poslužiti kao slušatelji. Možete potražiti i skupine za podršku osobama s dijabetesom na svom području.

Vaš tim za zdravstvenu brigu o dijabetesu

Sada ćemo razgovarati o osobama koje mogu biti članovi tima za zdravstvenu skrb. Sastav tima za zdravstvenu skrb ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući stručnjake koji Vam pomažu u kontroli dijabetesa i mogućnosti koje Vam pruža zdravstveni sustav.

Ovo su zdravstveni stručnjaci koji mogu biti dijelom Vašeg tima za liječenje dijabetesa:

  • liječnik obiteljske medicine: Vaš liječnik kojem se obraćate za općenite kontrole ili kada ste bolesni. Vaš liječnik obiteljske medicine može Vas upućivati specijalistima ili ostalim članovima tima. Ostali zdravstveni djelatnici koji pružaju primarnu zaštitu uključujući medicinske sestre ili pomoćnike liječnika, koji obično rade s liječnikom.
  • Endokrinolog: liječnik sa stručnim obrazovanjem za liječenje hormonalnih bolesti kao što je dijabetes. Endokrinolog Vam možda neće trebati ako je Vaš liječnik obiteljske medicine obučen za liječenje dijabetesa. Pitajte svog liječnika obiteljske medicine trebate li se obratiti endokrinologu.
  • Medicinska sestra koja je edukator za dijabetes: Medicinska sestra s posebnim obrazovanjem i iskustvom u njezi i obuci osoba s dijabetesom. Medicinske sestre edukatori često pomažu kod svakodnevne samopomoći osobama s dijabetesom savjetima o promjenama navika, sigurnoj upotrebi lijekova za dijabetes i mjerenju šećera u krvi.
CO/LFS/1016/0115, CO/LFS/0416/0039